K. Gawkowski śladem swoich poselskich interwencji

Poseł Lewicy Krzysztof Gawkowski przebywał dzisiaj w swoim okręgu wyborczym, spotykając się z dziennikarzami mediów i mieszkańcami Bydgoszczy i Inowrocławia.

W Bydgoszczy przedmiotem spotkań była inicjatywa zlokalizowania w tym mieście (z ogromnymi tradycjami instytucji wojskowości i obronności) europejskiej placówki – centrum cyberbezpieczeństwa.

Poseł wystąpił w tej sprawie z interpelacją 2 listopada br., o czym pisaliśmy TUTAJ.

Dziś poinformował, iż są szanse na utworzenie takiego centrum w Bydgoszczy, a niebawem rozpoczną się negocjacje na ten temat w Ministerstwie Cyfryzacji, które pierwotnie wybrało Warszawę na siedzibę tej instytucji.

Poseł, wyrażając troskę o rozwój Bydgoszczy, zwrócił się do wszystkich parlamentarzystów z regionu, by występować w sprawach dotyczących inwestycji i innych przedsięwzięć – mówiąc jednym głosem bez różnic i podziałów politycznych. M.in. dotyczyć to powinno sporów o utworzenie uczelni medycznej.

W Inowrocławiu z kolei, poseł K. Gawkowski, podczas konferencji prasowej na  jednym z osiedli – odniósł się do interwencji, jaką podjął na wniosek mieszkańców w sprawie likwidacji przez Kujawską Spółdzielnię Mieszkaniową trzech klubów osiedlowych.

Mimo że oferował pomoc w rozwiązaniu problemów finansowania tych klubów z kilkudziesięcioletnią tradycją poprzez np. wystąpienie do ministra kultury – ani prezes, ani szef rady nadzorczej Spółdzielni nie znaleźli czasu na spotkanie z posłem. W tej sytuacji i działania spółdzielczych władz wbrew regulaminowi – K.. Gawkowski obiecał rozmawiać jeszcze z innymi parlamentarzystami z Inowrocławia, w tym z senatorem Krzysztofem Brejzą, by znaleźć sposób na uratowanie tych klubów.

Opr. nim, 26 listopada 2020 r.