SLD chce finansowania In Vitro z budżetu Zielonej Góry

18 maja br. pod zielonogórskim Ratuszem odbyła się wspólna konferencja prasowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Stowarzyszenia BABA dotycząca wprowadzenia w Zielonej Górze Programu Zdrowotnego Leczenia niepłodnosci metodą zapłodnienia pozaustrojowego dla mieszkańców miasta Zielona Góra w latach 2017-2019. W konferencji wzieli udział wiceprezeska stowarzyszenia BABA Ilona Motyka, przewodniczący SLD Zielona Góra Piotr Tykwiński, Radny w RM Zielona Góra Tomasz Nesterowicz i wiceprzewodniczący SLD Zielona Góra Cezary Wysocki.

Za miesiąc projekt uchwały zostanie złozony do Rady Miasta. Do tego czasu trwać będą konsultacje społeczne. Zapraszamy wszystkich do wnoszenia uwag i wniosków do programu za posrednictwem kont sld zielonagora, sldlubuskie na portalach społecznościowych jak również bezpośrednio do uczestników konferencji. Korezpondencję meilową proszę kierować na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Ponizej przedstawiamy treść zaprezentowanych podczas dziesiejszej konferencji dokumentów:

projekt uwały RM.pdf

Program Zdrowotny.pdf

Zjawisko niepłodności nasila się od kilkudziesięciu lat, będąc prawdopodobnie naturalną konsekwencją zmian współczesnego świata i jako takie stanowi ważny wieloaspektowy problem wymagający pomocy medycznej. Niepłodność jest szczególną chorobą, ponieważ dotyka młodych ludzi w okresie ich największej aktywności, wywiera silnie negatywny wpływ na funkcjonowanie rodziny, stan emocjonalny pary, jej funkcjonowanie społeczne i zawodowe.

Niepłodność definiuje się jako niemożność zajścia w ciążę po roku utrzymywania stosunków płciowych bez użycia środków antykoncepcyjnych.

Niepłodne pary powinny uzyskać należytą pomoc w zakresie wszelkich kwestii medycznych, psychologicznych i społecznych. Przekazana parom informacja powinna być zrozumiała i oparta na wynikach badań naukowych, dzięki czemu niepłodne pary będą w stanie podejmować świadome decyzje uwzględniające ich przyszłe możliwości rozrodu.

Oczekiwanymi efektami programu są: eliminowanie bądź ograniczenie skutków niepłodności i obniżenie odsetka par bezdzietnych w populacji Zielonaje Góry.

Materiał z konferencji Radia Zielona Góra